Duurzame samenwerking tussen regio en rijk in Kop van Noord-Holland

Wat doen afstanden met wonen, werken, leren en leven? Die belangrijke vraag vormde de rode draad bij een werkbezoek aan de Kop van Noord-Holland. Op zondag 6 juli startte het bezoek op Texel, waar Monique Commelin, Directeur-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving, als ambassadeur voor de regio binnen het Rijk en als Rijksvertegenwoordiger namens het Nationaal Programma Vitale Regio's kennismaakte met de regionale bestuurders. Het doel? Een goede verbinding tussen regio en rijk, want: "wat regionale kansen zijn, zijn ook kansen voor de grotere opgaven binnen Den Haag!"

Deelnemers werkbezoek buigen zich over een maquette in Den Helder
Beeld: ©Stefan Krofft / Krofft Visuals

Op zondagmiddag 6 juli 2025 startte het tweedaagse werkbezoek waarbij rijksambtenaren werden ontvangen op Texel door burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon en de Texelse wethouder Remko van de Belt. Naast kennismaken was het doel om een goede verbinding te leggen tussen het rijk en de regio. Door middel van een rijksvertegenwoordiger werkt het Nationaal Programma Vitale Regio's aan een stevige band tussen regio en rijk. De rijksvertegenwoordiger is een hoge ambtenaar, zoals een Directeur-Generaal of Secretaris-Generaal binnen een ministerie. Alle elf regio's van het NPVR zijn op deze manier gekoppeld aan een eigen ministerie, de rijksvertegenwoordiger is zowel een ambassadeur voor de regio in het eigen departement als een aanspreekpunt vanuit het rijk voor de regio.

Opgaven

Het Nationaal Programma Vitale Regio's is een mooi cadeau aan de regio voor integrale samenwerking tussen het Rijk en de regio Kop van Noord-Holland. Er zijn bijvoorbeeld veel uitdagingen als het gaat om de grote afstanden in deze regio, met name op het gebied van wonen, werken, leren en leven. Zo kan dat zorgen voor een lager gemiddeld opleidingsniveau, een groter beroep op mantelzorgers en vrijwilligers, remmende groei van ondernemingen en innovatie, meer incidenten en onveiligheid. Een lokale zorgorganisatie, Omring, onderstreepte de sociale opgaven in de Kopregio. De vraag aan mantelzorgers en vrijwilligers komt door vergrijzing zwaar onder druk te staan. Een groot deel van de mantelzorgers en vrijwilligers bestaat uit senioren die binnenkort ook zelf mogelijk zorg nodig hebben.

Kansen

Binnen de regio spelen niet alleen opgaven, maar liggen ook veel kansen waar rijk en regio samen in kunnen optrekken. “Wat regionale kansen zijn, zijn ook kansen voor de grotere opgaven binnen Den Haag”, benadrukte Van Dam. Belangrijk is en blijft dat we samen goed optrekken en in verbinding blijven. Afstanden verkleinen werkt! Wethouder Van de Belt nam de delegatie op Texel op de tweede dag mee naar de nieuwe Skool (basisonderwijs op Texel), een beweegpark in ontwikkeling, Thijssehuis (een cultuurhuis in aanbouw), de nieuwe sporthal (TXL Sporthal) en een wenslocatie Gezondheidsplein. Tijdens dit bezoek werd duidelijk hoe belangrijk dergelijke voorzieningen zijn voor de inwoners en ondernemers. De ervaren brede welvaart hangt samen met het aanbod van plekken waar mensen samen kunnen komen, zulke plekken zijn belangrijk als het gaat om een vitale toekomst! In Den Helder werd daar het stedelijke perspectief aan toegevoegd. Om daar de brede welvaart te verbeteren, is ingezet op transformatie en herontwikkeling om de stad te versterken. Bij het vervolg van het bezoek aan de Kop van Noord-Holland stond ook de toekomst centraal, zo is in Warmenhuizen een bedrijf actief rondom groenteteelt en zaadtechnologie. De innovatiekracht en het ondernemerschap van de regio werden hier benadrukt.