Grenslandreis: Bezoek aan Emmen in teken van sterkere banden met Nedersaksen

Op 5 juni werden tijdens de tweede editie van de Grenslandreis in Emmen de banden tussen Noordoost-Nederland en Nedersaksen aangehaald. De grensregio’s hebben elkaar veel te bieden. Vorig jaar werd in een eerste uitwisseling de Duitse stad Oldenburg bezocht en Ecopark Cloppenburg. Nu stond een bezoek aan de vernieuwende Greenwise Campus en GETEC Park in Emmen op de agenda. Thema van de dag was "Wie machen es die Nachbarn?": Wat kunnen we van elkaar leren?

Greenwise Campus Emmen

Greenwise Campus is de drijvende kracht achter het netwerk voor kennisontwikkeling, innovatie en ondernemerschap in Noordoost-Nederland. Hier wordt samengewerkt aan groene en slimme oplossingen voor vandaag en morgen. Op deze locatie ontving burgemeester Eric van Oosterhout (gem. Emmen) samen met Nikolaus Jansen, Landesbeauftragter in Weser-Ems en René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, een stevige politieke vertegenwoordiging van zowel Nederlandse als Duitse zijde. Samen gingen zij in gesprek over de ontwikkeling van Greenwise Campus.

Beeld: ©Michiel Plas
Groepsfoto van deelnemers Grenslandreis 2025

Voor de ontwikkeling van de Greenwise Campus werkten de provincie Drenthe en gemeente Emmen samen met kennisinstellingen en bedrijven. Inmiddels is het dé plek waar niet alleen bedrijven en kennisinstellingen, maar ook studenten, overheden en inwoners samen zoeken naar de antwoorden op de uitdagingen van morgen. In een panelgesprek benoemden vertegenwoordigers uit politiek, bedrijfsleven en kennisinstellingen welke meerwaarde deze samenwerking oplevert, om zo opgedane kennis door te geven.


Greenwise Campus is motor voor de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio. Daarbij liggen goede mogelijkheden voor samenwerking over de grens. Burgemeester Eric van Oosterhout, Gemeente Emmen: “Samen werken we aan een nog duurzamere en aantrekkelijkere grensregio met als doel de brede welvaart van onze inwoners te vergroten”.

Beeld: ©Michiel Plas
Start van de dag op de Greenwise Campus

GETEC Park.Emmen

In de middag was de delegatie op bezoek bij GETEC Park.Emmen, onderdeel van GETEC Benelux, om het te hebben over de energietransitie. Zo werden er plannen toegelicht om op groene waterstof over te stappen. Ook lokale oplossingen voor netcongestie werden besproken, waarbij de Nederlandse realiteit wel anders is dan aan de overzijde van de grens: De netcongestieproblemen in Nederland zijn op dit moment urgenter dan in Duitsland.


Toch is het leerzaam voor de toekomst om werk te maken van kennisuitwisseling, want er kan nu al worden geleerd van de aanpak aan Nederlandse zijde om toekomstige problematiek te voorkomen.
Landesbeauftragter Nikolaus Jansen: "De energietransitie moet concreet ter plaatse worden vormgegeven. Goede ideeën en oplossingen worden daarbij vaak niet alleen in eigen land gevonden, maar door over de grens te kijken, in gezamenlijke uitwisseling, in netwerken. Daarom hebben we sterke regionale samenwerking nodig."

Beeld: ©Michiel Plas
Rondleiding over het GETEC Park.Emmen

Samenwerking over de grens

Noordoost-Nederland heeft samen met BZK en BZ de krachten gebundeld in een Stuurgroep Grensoverstijgende Samenwerking.  De basis hiervoor is de Samenwerkingsagenda Nederland-Nedersaksen, op thema’s als energie, circulaire economie, onderwijs en arbeidsmarkt en mobiliteit.
Net als tijdens de kennisuitwisseling van vorig jaar was ook nu de bijeenkomst in Emmen erop gericht om juist ook de lokale overheden van elkaar te laten leren.

Afronding bezoek

Tot slot bedankte de Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, de aanwezigen voor hun komst. Hij sprak de wens uit om een soortgelijke bijeenkomst een vaste plek te geven in de samenwerking.  "We leren er niet alleen inhoudelijk van. We leren elkaar ook beter kennen. Dat maakt het contact als er iets speelt alleen maar makkelijker en beter."

Beeld: ©Michiel Plas
Slotwoord door Commissaris van de Koning René Paas

Het project “Grenslandreis Weser-Ems/GROS” wordt mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Deutschland-Nederland en zijn programmapartners en wordt medegefinancierd door de Europese Unie (EU).