Toekomstig Regio Deal de Waddeneilanden op bezoek bij Regio Zwolle

Een delegatie van bestuurders en ambtenaren van de Waddengemeenten, provincies en het Rijk en andere betrokkenen van de toekomstig Regio Deal de Waddeneilanden bracht donderdag 23 maart en vrijdag 24 maart 2023 een bezoek aan Regio Zwolle (o.a. de gemeenten Ommen, Raalte, Zwolle en Westerveld). Daar werden een aantal projecten uit de Regio Deal Regio Zwolle bezocht. Burgemeester Vlieland en voorzitter van het Programma Waddeneilanden: ‘Het was een inspirerende dag: mooi om te zien hoe regio, Rijk, ondernemers en inwoners samen stappen zetten en echt iets voor elkaar betekenen. De inzichten en geleerde lessen helpen ons verder op weg in de Regio Deal.’ 

Beeld: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Ommermars bij Ommen

Bezoeken van vier projecten

Bij Erve Vechtdal hoorden de deelnemers meer over de Regio Deal Regio Zwolle en geleerde lessen uit de praktijk. Ook werd ingegaan op het project ‘Ruimte voor de Vecht’ waarbij 13 maatschappelijke en overheidsorganisaties samen werken aan duurzame ontwikkeling en bekendheid van het Vechtdal.

Het bezoek aan Green East / Green Impact maakte duidelijk hoe ondernemers en studenten de circulaire economie voor de agri- en foodbusiness op gang helpen. Bij LUX038, een onderdeel van het  Deltion College leerden de deelnemers hoe hier samen met bedrijven en andere onderwijsinstellingen uit Regio Zwolle gewerkt wordt aan praktijkgericht innovatie gedreven technisch onderwijs. Het sluitstuk van de tweedaagse was een bezoek aan Frederiksoord waar via de Regio Deal wordt gewerkt aan een vijfsterren-vrijetijdsregio.

Museum de Proefkolonie in Frederiksoord

Over de toekomstige Regio Deals

Het voorstel van de Waddeneilanden is één van de 14 voorstellen uit de 4e tranche die geselecteerd zijn voor verdere uitwerking tot een Regio Deal. Momenteel bepalen Rijk en regio samen welke doelen en gezamenlijke inzet opgenomen worden in de geselecteerde voorstellen. Die afspraken komen in een convenant dat naar verwachting na de zomer door partijen ondertekend wordt. Daarna kan gestart  worden met de uitvoering van de Regio Deal.
Met een Regio Deal willen de Waddeneilanden een vliegwiel op gang brengen en een structurele verandering realiseren om zo verder te bouwen aan een toekomstbestendige regio waar mensen een leven lang kunnen wonen, werken en leven.

Informatie over de projecten van Regio Deal Regio Zwolle: datdoededeal.nl

Green Impact Raalte