Werkbezoek aan het Waterstofhuis in Apeldoorn

Een stevige delegatie van de rijksoverheid (SZW, I&W, EZK en BZK) reisde 8 maart af naar Apeldoorn voor het zogeheten rijk-regio-overleg van de Regio Deal CleanTech/Stedendriekhoek. Ook de regio was goed vertegenwoordigd. De vertegenwoordigers van de regionale partijen en ministeries bespraken de voortgang van de Regio Deal, de projecten, de samenwerking en financiële zaken. Voorafgaand aan dit overleg stond een rondleiding in het waterstofhuis in Apeldoorn op het programma.

Op verschillende plaatsen in Nederland (o.a. in aantal Regio Deals) wordt geëxperimenteerd met waterstof als energiedrager voor de toekomst. 70% van het pijpleidingensysteem in Nederland is van kunststof en daarmee in principe geschikt voor het transport van waterstof als leverancier van energie voor wonen, transport en industrie.

overzicht opwekken H2-waterstof

Het waterstofhuis oftewel het Hydrogen Experience center is een proeflocatie en laat zien dat waterstof een grote stap in de energietransitie kan zijn, ook voor woningen. Het waterstofhuis is een opleidingslocatie dat is ingericht als woonhuis dat verwarmd wordt door waterstof. Vakmensen leren hier hoe ze in woonwijken de huidige aardgasvoorziening geschikt kunnen maken voor waterstof. Als testlocatie wordt in Lochem een woonwijk aangesloten op waterstof in plaats van aardgas; deze veelal oudere woningen zijn minder geschikt voor warmtepompen en waterstof is een goed alternatief. Ook is het waterstofhuis bedoelt om inwoners en andere gebruikers kennis te laten maken met een CV-installatie, welke net als bij aardgas, draait op waterstof.

v.l.n.r.: Timo Kos (Saxion), Gerwin Hop (ondernemer), Dirk Schaap (I&W), Arko van Brakel (directeur strategische board Stedendriehoek ), Mariel Hout (Kiwa), Willemien Vreugdenhil (BZK), Myriam de Jong (Cleantech/Stedendriehoek), Jolanda Walman (provincie Overijssel), Manon Fretz (SZW), Ron Konig (burgemeester Deventer), Siep Littooij (Saxion) , Priscilla Trip (ondernemer), Paul Schilderink (EZK), Rudy Uwland (provincie Gelderland).

Kiwa en netwerkbedrijf Alliander zijn partners bij beide projecten en bouwden het waterstofhuis. Kiwa is een internationaal bedrijf op het gebied van testen, inspectie en certificering én opleider waterstof en energietransitie in Nederland. Zij werken hierin samen met onderwijsinstellingen en overheid, die dit ondersteunt met Regio Dealmiddelen.

Enkele andere waterstofinitiatieven zijn:.   

Waterstoffabriek in Zutphen

Techniekfabriek in Zutphen

Waterstofinnovatie

Watertaxi op waterstof