Werkbezoek minister Bruins Slot aan de Achterhoek

Op maandag 23 januari 2023 bezocht minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bruins Slot de Achterhoek. Reden voor het bezoek was de recente afronding van de Regio Deal uit 2019. Samen met Parkstad Limburg was de Achterhoek de eerste regio die haar deal afrondde.

Tijdens het werkbezoek kreeg de minister inzage in een grote variatie aan projecten: de dag startte bij Uuthuuskes in Doetinchem, een spin off van het oorspronkelijke Regio Deal-project Uuthuuskes in Aalten. Uuthuuskes is een voorbeeld van het vliegwieleffect dat de Regio Deal kan hebben, de oorspronkelijke woningen waren een dusdanig succes dat ze ook elders in de Achterhoek zijn uitgerold. Tijdens de busreis naar het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland (CIVON) kreeg de minister uitleg over het project Digivaardige Achterhoekers, waarmee onder andere de zelfredzaamheid van Achterhoekse inwoners wordt vergroot. De tweede bestemming van het werkbezoek was het Smart Business Centre in het CIVON, een leerhuis in de techniek en innovatie in de Achterhoekse ijzer- en maakindustrie, waar bedrijven en onderwijs samenwerken aan innovatie en cross-overs. De minister ging hierover in gesprek met studenten en docenten. Tevens kreeg de minister uitleg over de Technologie & Zorg Academie Achterhoek, over recente innovaties gericht op behoud van zelfstandigheid en zelfredzaamheid van ouderen in de thuissituatie.

Beeld: ©Rijksoverheid / Jarno Kraayvanger (Worcflow)
Studenten vertellen enthousiast over het leerhuis in het Smart Business Centre CIVON

Onderweg naar de volgende bestemming, project Zonvarken, kreeg de minister uitleg over de Achterhoekse aanpak van deelmobiliteit middels de Gaon-deelauto en de daarbij horende Netmobiel-app, die door lokale onderwijsinstellingen is ontwikkeld. Bij coöperatie Zonvarken kreeg de minister een rondleiding, waarbij de missie van het project centraal stond: een breed geaccepteerd varkenshouderijsysteem met maximale aandacht voor het varken, de boer, de buren, het milieu en het klimaat. Hier werd tevens het eindproduct van Zonvarken, gehaktballetjes van Zonvarken, uitgeserveerd. Zonvarken is een voorbeeld van een project dat door de impuls van de Regio Deal van start kon gaan, omdat het voorafgaand aan de Regio Deal te innovatief was voor de reguliere subsidiekaders. In de bus naar de eindhalte werd gesproken over het project Op IJver, waarin (om)scholingsvouchers beschikbaar worden gesteld voor mensen die hun vak willen bijhouden of willen overstappen naar een ander vakgebied.

Beeld: ©Rijksoverheid / Jarno Kraayvanger (Worcflow)
De minister wordt tijdens een rondleiding bijgepraat over de coöperatie Zonvarken

Het werkbezoek eindigde in het Grenslandcollege, waar de minister werd ontvangen door de burgemeester van Oost Gelre en de projectleider van het Grenslandcollege. Vervolgens ging zij in gesprek met een docent en twee leerlingen over de toegevoegde waarde van deze grensoverschrijdende onderwijsinstelling. Daarna volgde een gesprek met de grensmakelaar en een van de deelnemers aan grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling (project GROS) over het bevorderen van grensoverschrijdende samenwerking in het bedrijfsleven.

Beeld: ©Rijksoverheid / Jarno Kraayvanger (Worcflow
De minister wordt door leerlingen en docenten geïnformeerd over het Grenslandcollege

Ter afsluiting werd een film over de Regio Deal Achterhoek getoond (bekijk de video op Youtube), waarna Mark Boumans, voorzitter van de Achterhoek Board en burgemeester van Doetinchem, een eindwoord sprak en ter afsluiting van de Regio Deal een symbolisch geschenk overhandigde: een 3D-geprint klavertje vier, in de kleuren van de Achterhoekse vlag, gevuld met klavertjes vier.

Bekijk ook de video op Youtube die het ministerie van BZK eerder maakte over het Grenslandcollege.

Beeld: ©Rijksoverheid / Jarno Kraayvanger (Worcflow)
Minister Bruins Slot en gedeputeerde Peter van ’t Hoog met het 3D-geprinte klavertje vier in de kleuren van de Achterhoekse vlag.

De minister blikte tevens terug op de mooie resultaten van de afgeronde Regio Deal, waarbij zij aandacht besteedde aan de bijzondere manier van samenwerken in de Achterhoek: “De Achterhoek staat bij mij bekend als de streek waar je 'scholder an scholder' staat. Dat heb ik vandaag ook gezien: Het groene hart dat leeft voor de Achterhoek, het hoofd dat de goede ideeën levert en de vele handen die het samensmeden. Het is écht knap dat met de Deal die 2019 is gestart 86 projecten zijn gestart en dan is het mooi om te horen dat die ook nog doorlopen. Hier worden de kansen die je hebt als regio gepakt en daar wordt sterk aan samengewerkt.”